9 Haziran 2009 Salı

ABDULLAH GÜL YARGILANMASIN

·

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “Kayıp Trilyon” davasıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verilen “takipsizlik” kararını kaldıran Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının “kanun yararına bozulması” istemiyle Adalet Bakanlığı’na başvurdu.

BAŞVURU YARGITAY’A GİDECEK

Adalet Bakanlığı kararın kanun yararına bozulması istemiyle Yargıtay 11. Ceza Dairesi’ne başvuru yapılacak.

Daire mahkemenin kararını ortadan kaldırırsa, Gül cumhurbaşkanlığı süresince soruşturulamayacak. Daire, aksi yönde karar verirse, Ankara Başsavcılığı, Gül hakkında soruşturma açmak ve ifadesini almak zorunda kalacak.

POLİS ZORUYLA GETİRİLEBİLİR

Aksi takdirde savcılık yetkilileri, görev suçu işlemiş olacak. İfade vermeye gelmemesi halinde ise savcılığın Gül hakkında “polis zoruyla getirme” kararı çıkarması gerekiyor.

Gül ifade verir ve hakkında dava açılırsa, duruşmalara çıkmak zorunda kalacak. Yargıtay’ın kararı bozmaması durumunda, bu süreçlerin yaşanmamasının tek yolu ise Anayasa’nın değiştirilmesi.

TARTIŞMA BAŞLATAN KARAR NEYDİ ?

Kayıp Trilyon Davası’nın Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na 6,5 yıl sonra gönderilen karar dosyası tartışma başlatmıştı.

Mahkeme, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü “şüpheli” şeklinde tanımlamış ve Gül için “evrakta sahtecilikten yargılanmalı” demişti.

BİR TEK GÜL YARGILANMAMIŞTI

Abdullah Gül kapatılan Refah Partisi’nin yönetimindeydi.. RP’nin Erbakan da dahil diğer üyeleri bu Kayıp Trilyon Davası’nda yargılandılar. Ancak bir tek Abdullah Gül yargılanamamıştı.. Çünkü Gül, milletvekili olunca yasama dokunulmazlığına kavuşmuştu.

ŞİMDİ DOKUNULMAZLIĞI VAR MI?

Abdullah Gül, 8 yıl boyunca yasama dokunulmazlığına sahipti. Ancak cumhurbaşkanı seçildikten sonra bu dava yeniden gündeme geldi.

Abdullah Gül cumhurbaşkanı seçilmeden önce yani milletvekiliyken de bu dava tartışılıyordu. Hukuk çevreleri ikiye bölünmüştü.. Daha sonra Cumhurbaşkanı seçilince Gül’ün milletvekiliği düştü.. Mahkeme de kararından buna vurgu yaptı.

0 yorum:

Son Yazılanlar

Arkadaşlık